Barcelona analitza les abelles com a indicador mediambiental

 

 

abelles urbanes

 

 

Diuen que les abelles són uns insectes molt sensibles a la contaminació urbana. En aquest sentit camina l’aposta de Barcelona, que analitza el comportament d’aquests insectes com a indicador mediambiental. El projecte anomenat “Abelles Urbanes”, que lidera el grup Open Systems de la Universitat de Barcelona, relaciona el comportament de les abelles amb la salut de l’ecosistema urbà.

Des de 1945, el Museu de Ciències Naturals del Parc de la Ciutadella té un apiari, on un equip d’apicultors es fa càrrec dels ruscs periòdicament. Ells duen a terme el manteniment, controlen que les abelles tinguin l’espai que necessiten, que tinguin reserves d’aliments, de medicaments i, en definitiva, que disposin de les condicions més favorables per a la producció de mel.

 

abelles urbanes3

A un d’aquests ruscs, el Grup Open Systems, que forma part de l’Oficina de Ciència Ciutadana del Barcelona Lab, un projecte impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona, la van equipar amb tot tipus de sensors que controlen els moviments i els comportaments de les abelles. Hi ha un sensor de temperatura, un de de pes, un de so i un altre de control d’entrada i sortida d’abelles. Tots ells envien la informació recopilada al catàleg de dades obertes de l’Ajuntament, accessible a qualsevol persona.

 

abelles urbanes2

 

 

El fet és que cada vegada hi ha menys abelles i que estan variant el seu comportament natural perquè, diuen, estan estressades. Segons Josep Perelló, professor de Física de la Universitat de Barcelona i membre del projecte Open Systems, explica que “les abelles són tan sensibles a la contaminació que poden servir com a indicadors de la qualitat de vida de les ciutats”. Asseguren des de l’Ajuntament que l’anàlisi és primària encara i solament s’han pogut observar en aquests insectes canvis d’activitat que depenen de les condicions climatològiques de la ciutat. La idea és aconseguir dades concretes que puguin ajudar al fet que Barcelona sigui una ciutat més sostenible, informen des del Ajuntament

Abelles Urbanes
Etiquetat a: